Lifestyle

Am renunțat la zahăr | #BreakupwithSugar

Anul trecut am început aici, pe blog, seria de articole Join the adventure of a Healthy Lifestyle, unde am vorbit despre cum să abordăm un stil de viață sănătos din perspectiva alimentației, sportului, dar și cât de important este să înțelegem ce înseamnă, de fapt, să avem un stil de viață sănătos. În 2018 vreau să dedic mai multe postări acestei teme și să continui seria începută, de data aceasta cu o experiență personală, care sper să vă aducă informații utile. So keep on reading!

Azi vă voi vorbi despre alimentație și, mai exact, despre acele alimente care dăunează stării noastre de bine în diferite moduri. Probabil v-ați dat seama deja din titlul pe care l-am ales pentru acest articol că voi pune accentul pe zahăr.

Dacă ar fi să întrebăm care este ,,mâncarea” preferată a oricărui copil din zilele noastre, răspunsul ar fi cu siguranță ciocolata, prăjiturile sau, haideți sa le spunem în ansamblu dulciuri. Și eu, la rândul meu, aș fi spus același lucru. Orice sărbătoare, întâlnire de familie sau, generic, ocazie specială, ne aducea atât mie, cât și fratelui meu, câte o cutie de bomboane sau chiar un tort. E oarecum firesc în gândirea oamenilor să ofere ceea ce știu că face cea mai mare plăcere. Nu îi putem condamna pentru asta.

Însă acum, la 19 ani, văd altfel lucrurile și vreau să vă arăt și vouă ce m-a determinat să renunț la alimentele care conțin zahăr.

Eu nu am avut niciodată o alimentație haotică, respectam toate mesele unei zile, încercam să mănânc diversificat, însă aveam o plăcere vinovată și anume dulciurile de care vă spuneam adineaori: ciocolată, biscuiți, turtă dulce, prăjiturile minunate făcute de mama în casă și lista poate continua. Știam că nu e bine pentru organismul meu, dar, mai ales anul trecut, cu bacalaureatul, admiterea la facultate și timpul foarte mult dedicat învățatului, simțeam nevoia constantă de a mânca ceva care să îmi dea un plus de energie.

În luna iulie m-am reapucat de sală, în sensul că aveam cam 5 antrenamente pe săptămână și eram foarte fericită că scăpasem de toate examenele și aveam timp să fac ceea ce îmi plăcea enorm de mult și anume sport. Tot atunci v-am scris și vouă maj mult despre cât de importantă este mișcarea pentru a ne simți bine. Lunile au trecut repede și bineînțeles că la un astfel de volum de efort fizic, rezultatele nu au întârziat să apară, însă eu sunt o persoană perfecționistă și niciodată nu cred că bine este suficient, așa că încerc să trec la cel mai bine. 

Pregătindu-mă pentru admiterea la medicină și aflând pe urmă la cursuri mai multe detalii despre modul de funcționare al organismului, am înțeles ceea ce presupunea ideea de metabolism și felul în care corpul nostru folosește ceea ce noi îi oferim prin alimente pentru a produce energia de care avem nevoie pentru activitățile zilnice și, deci, inclusiv pentru antrenamente. Așa am aflat, de fapt, și cât de mult poate zahărul dăuna, așa că în luna octombrie m-am gândit să îmi lansez mie însămi o provocare și să încerc să renunț complet la toate alimentele care conțin acest ingredient.

Am reușit? Răspunsul este da. Am intrat în a patra lună de când nu mai consum zahăr și credeți-mă, sunt foarte mândră.

A fost greu? Dacă ar fi să măsor pe o scară de la 1 la 10, aș alege 7. Având în vedere faptul că înainte eram obișnuită să mănânc ceva dulce după fiecare masă, da, a fost greu, dar doar în primele zile aș putea spune. Adevărul este că există 2 căi de a urma acest proces: fie renunți treptat, fie total din prima zi. Eu am ales a doua variantă, iar în primele 4 zile simțeam că nu am energie, eram prost dispusă, mi se părea că antrenamentele sunt mult mai grele, chiar dacă nu făceam neaparat ceva diferit. Era reacția firească a organismului în momentul în care nu i-am mai dat ceva cu care se obișnuise de atât de mult timp. Cred că așa se întâmplă când încerci să renunți la orice viciu, pentru că da, zahărul este un viciu. 

Pe parcurs, am încercat să înlocuiesc gustările dulci pe care le luam înainte cu diferite alternative sănătoase: semințe, fructe deshidratate ( atenție – cele confiate au un înveliș din zahăr), smoothie-uri, ciocolată neagră și tot așa am ajuns să consum și batoane de genul Fibrobar și, mai târziu, batoane proteice. În prezent, consum și shake-uri de proteine, dar vom aborda acest subiect într-un articol viitor.

dark-chocolate-shavings

oats

Toate acestea m-au ajutat foarte mult să trec peste perioada aceea de început când corpul meu nu era obișnuit să nu mai primească gustări cu conținut crescut de zahăr, iar acum au devenit parte din meniul unei zile obișnuite.

Care au fost rezultatele? Ei bine, aici am vrut să ajung. După o lună și jumătate, slăbisem 7 kilograme. Acesta a fost efectul cel mai impresionant ca să zic așa. Nu a fost neaparat un obiectiv al meu, dar pot să spun că acum mă simt mult mai bine, iar rezultatele antrenamentelor de la sală sunt mult mai vizibile.

IMG_20180104_192042352

Pe lângă faptul că am pierdut în greutate, ma simt foarte bine, am o dispoziție bună, sunt energică, iar pielea mea este foarte curată. Consumul crescut de zahăr poate determina diferite reacții la nivelul tenului, una dintre cele mai grave fiind acneea, iar printre cele mai întâlnite se numără comedoanele, pustulele, depigmentările etc.

IMG_20180102_182917352

Acum, ca să înțelegem mai bine de ce zahărul este un aliment dăunător, trebuie să vedem mai întâi ce este el de fapt. Alimentele pe care noi le consumăm conțin glucide, care pentru a putea fi transportate la celule ca să fie folosite, trebuie descompuse în molecule mici, numite monozaharide, proces desfășurat în cursul digestiei, sub acțiunea unor enzime specifice din tubul digestiv.

Principalele monozaharide rezultate din digestia alimentelor sunt glucoza  și fructoza. Zahărul este format din sucroză, combinația în cantități egale a celor 2 monozaharide. Glucoza se întâlnește în toate celulele vii și este o substanță pe care noi o preluăm din alimente, dar care poate fi sintetizată și de organism. Fructoza este o substanță de care corpul nostru nu are neaparat nevoie și pe care nici nu o sintetizează. Ea rezultă din descompunerea glucidelor pe care noi le preluăm alimentar și este metabolizată în ficat. De aceea, în cazul unui aport de fructoză, ea va fi transformată în glicogen și depozitată în ficat, până când va ajunge să fie consumată. Dacă ficatul este deja încărcat cu glicogen, aportul crescut de fructoză va suprasatura ficatul, determinându-l să o transforme în grăsime, ceea ce poate duce la diferite boli.

O altă problemă cauzată de zahăr este dezvoltarea rezistenței la insulină, hormonul produs de celulele ß ale pancreasului, care permite glucozei din sânge să intre în celule pentru a fi folosită în procesul de producere a energiei. Rezistența la insulină este dată de prezența unei cantități crescute de glucoza în sânge și duce la dezechilibre metabolice, obezitate, afecțiuni cardiovasculare și, cel mai important, diabet. 

Spuneam mai devreme că zahărul este un viciu. Da, este adevărat. Chiar dă dependență, pentru că determină eliberarea dopaminei, un neurotransmițător care va suprastimula neuronii receptori din creier, crescând nevoia de eliberare a unei cantități și mai mare și deci și nevoia unui consum mai mare de zahăr.

Mai mult decât atât, atunci când mâncăm alimente bogate în zahăr, nu avem o senzație de sațietate, ceea ce ne determină să consumăm mai mult și mai mult. Astfel, se poate ajunge la dezechilibre de greutate precum supraponderabilitatea sau obezitatea, întâlnite foarte des în rândurile copiilor și tinerilor. Un copil care consumă zilnic alimente cu zahăr adăugat are 60% șanse de obezitate.

Foarte multă lume consideră consumul de grăsimi drept cel mai dăunător pentru organism, însă zahărul, prin efectele fructozei asupra metabolismului, este cel care crește numărul trigliceridelor și indicele colesterolului, cauzând afecțiuni cardiovasculare și chiar obezitate.

59f89e3cbcf93d1f008b5d41-1136-1081

Ce ar trebui să reținem?  Zahărul este un aliment, care în cantități mari, poate cauza o serie întreagă de boli, unele asemănătoare cu cele date de consumul de alcool. Produsele cu zahăr adăugat au calorii goale, care nu aduc niciun beneficiu corpului nostru. De aceea, este important să consumăm cât mai multe alimente integrale și nu procesate, care conțin zahăr în forma sa naturală, nerafinată, mai puțin dăunătoare.

Veți vedea că vă veți simți mai bine, mai fericiți, tot timpul gata pentru ceva nou, corpul vostru va fi sănătos și veți emana constant energie pozitivă.

Voi ați renunța la zahăr?

#BreakUpWithSugar

incheiere

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Denisa 7 ianuarie 2018 at 22:07

    Felicitări pentru articol, Antonia. Da, am renunțat sa mai consum zahar aproape in totalitate cu mai bine de un an in urma. Și as face-o din nou oricând, mai ales acum când cunosc diferența intre a-l consuma sau nu. Nu am in casa zahar și evit sa cumpar un aliment care are zahar sau alți îndulcitori asemănători adăugați. Iar schimbarea asta la mine a adus numai lucruri pozitive.
    Keep up the good work!

    • Reply Antonia 8 ianuarie 2018 at 23:23

      Multumesc mult! Da, e o schimbare la care nu as mai renunta nici eu!

    Leave a Reply