Lifestyle, Travel with me

Istorie și viitor în peisaj regal | Concursul de Eleganță Sinaia 2018

“Odată ce apuci din nou poteca de piatră cubică, vei ajunge înapoi în lumea reală, dar cum poveștile frumoase au întotdeauna un final fericit, vei alege mereu să te întorci acolo unde istoria își face loc în viața noastră an de an, în ultima sâmbătă a lunii iunie, la Sinaia”.

Astea au fost cuvintele mele anul trecut și iată că în 2018 mi-am ținut promisiunea și am pășit din nou printre zidurile Castelului Peleș pentru a 8-a ediție modernă a Concursului de Eleganță Sinaia. 

Weekendul trecut, mai exact sâmbătă, pe 30 iunie, am bifat și a treia participare a mea la acest eveniment și sincer, a fost o ocazie când mi-am reconfirmat faptul că pasiunea scrie cu adevărat cele mai frumoase povești, care dăinuie fără doar și poate, răzbind cu întâmplări mai mult sau mai puțin fericite, generații cu percepții diferite și chiar cu noi, cei care ajungem să le auzim și să ne gândim la faptul că, dincolo de tot, e vorba de eroi. Pentru mine, să ascult ceea ce a realizat un astfel de pasionat, începând de la documentare, cumpărarea mașinii, restaurare, întreținere și terminând cu eforturile depuse pentru a o prezenta înaintea noastră cât mai aproape de perfecțiune întruchipează exemplul cel mai bun pentru a demonstra că la Sinaia se reunesc eroi, a căror victorie înseamnă să transmită mai departe celor ce privesc măcar o bucățică din ceea ce au reușit să realizeze din povestea lor scrisă pe 4 roți.

LRM_EXPORT_20180630_182825

Odată ce coborai poteca din piatră, străjuită de copacii de un verde aprins, ajungeai în fața aceluiași tablou imens: ceața care ascundea puțin câte puțin din orizontul ce se deschidea sub ochii tăi, iar undeva în spate, turnurile castelului, ce aștepta tăcut sutele de spectatori dornici să descopere bătrânele comori înscrise în concurs.

IMG_20180630_165533_622

Vineri seara începuse deja să se contureze parcă o cu totul altă lume. Mașinile se aranjau rând pe rând pe platoul castelului, iar noi, cei care priveam, nu puteam decât să încercăm deja să ne transpunem în povestea lor sau măcar să ne imaginăm. Nu ai cum să nu te întrebi de unde vine, ce vechime are, prin ce a trecut un automobil mânuit cu atâta grijă de o întreagă echipă de oameni. Ai în fața ta artiști și bijuteria lor, iar noi, prin simplul fapt că îi aflăm secretele, contribuim la scrierea unei noi pagini din istoria lui, care va trăi mult timp, prin pasiune.

28 de bijuterii veritabile s-au reunit din 4 țări pentru a crea un nou eveniment memorabil – Concursul de Eleganță Sinaia Ediția 2018.

P90313159_highRes_concursul-de-elegant

Sâmbăta a început devreme, însă oarecum neobișnuit. Am tras perdeaua de la fereastra camerei și am privit cum ploaia lovea dur crengile copacilor și apoi se risipea undeva pe drumul din fața hotelului. Înarmați cu umbrele și mânați de dorința de a parcurge fiecare secțiune a competiției, am ajuns pe platoul castelului, unde sunetul motoarelor care se dezmorțeau după drumul lung parcurs până acolo pentru a-și etala grația în fața publicului și juriului, era dublat de picăturile care se scurgeau încet pe caroseriile lucrate minuțios. Datând din 1921 și până în 1987, mașini de legendă înscrise la 6 categorii de concurs, conturau amploarea evenimentului care era pe cale să înceapă, în ciuda vremii capricioase care parcă voia să pună la încercare răbdarea celor prezenți.

P90313238_highRes_concursul-de-elegant

Însă iată că nu a contat nici ploaia torențială și nici vântul rece care adia pe potecile din jurul castelului, pentru că ne-am bucurat de apariții excepționale și de oameni care au făcut poveștile să prindă viață.

P90313149_highRes_concursul-de-elegant

Fiecare vehicul are o istorie aparte și fiecare proprietar contribuie la dăinuirea acesteia, dar, mai mult decât atât, prin astfel de evenimente ni se oferă nouă ocazia de a înțelege ce înseamnă viziunea, dedicația și mai ales respectul pe care acești oameni îl acordă pasiunii lor.

Ca în fiecare an, am avut oportunitatea de a admira exemplare fabuloase la toate categoriile de concurs: Ford Thunderbird, Buick Riviera, Cadillac De Ville, Jaguar E Type, Volkswagen Karmann Ghia, Packard One-Twenty sunt doar câteva din modelele participante pe care vizitatorii au putut să le vadă sâmbătă pe toată durata evenimentului.

P90313193_highRes_concursul-de-elegant

Și pentru că prezența BMW Group la Concursul de Eleganță este de fiecare dată una memorabilă, la această ediție am asistat la o frapantă întâlnire între trecut și viitor, o transpunere în realitate a ceea ce înseamnă cu adevărat evoluție, prin prezentarea a două modele noi ale mărcii: BMW I8 Roadster și BMW X4, în paralel cu expunerea unui exemplar BMW Isetta, cel mai important reprezentant al curentului ,,bubble car” din anii ’50.

P90313162_highRes_concursul-de-elegant

P90313169_highRes_concursul-de-elegant

Pentru a continua povestirea cu ton “BMW-ist”, nu puteam trece cu vederea aniversarea a 50 de ani de BMW 2002, care a fost marcată la Sinaia în colaborare cu pilotul Eduard Tonsch și modelul său BMW 2002 Aplina, a cărui prezență este întotdeauna remarcată în cadrul etapelor din Campionatul Național de Viteză în Coastă. Tot din colecția domnului Tonsch a fost expus un ansamblu: un BMW E3 remorcând un BMW E9, sub forma legendarului 3.0 CSL. Deși o replică, această mașină a fost construită cât mai aproape de modelul original, BMW 3.0 CSL fiind primul produs al BMW Motorsport GMBH care a purtat faimoasele și “nemuritoarele” culori ///și, de fapt, mașina care a deschis calea către gama de modele BMW ///M.

P90313210_highRes_concursul-de-elegant

După o zi în care, printre momente de ploaie torențială și câteva raze zgârcite de soare, au readus în contemporan clipe din vremuri impresionante, protagonistele Concursului de Eleganță Sinaia 2018 s-au încolonat pe platoul din fața castelului pentru a bifa ultima etapă a competiției și anume turul orașului, reușind să îl intoarcă în timp pentru câteva minute, având ca destinație finală prestigiosul Cazino, acolo unde urma să aibă loc premierea.

P90313212_highRes_concursul-de-elegant

P90313218_highRes_concursul-de-elegant

Fiat 520 ( 1928), Mercedes Benz 540K Cabriolet A Sifelfingen (1937), Citroen 11 CV (1947), Ghia 450 SS (1967), Ford Thunderbird ( 1964), Dacia 1300 ( 1970) sunt câștigatoarele ediției de anul acesta la cele 6 categorii de concurs: Antebelic Sedan, Antebelic Cabriolet, Postbelic Sedan, Postbelic Cabriolet, Postbelic Coupe, Fabricat în România.

P90313228_highRes_concursul-de-elegant

Așadar, fie că ne referim la antebelice, postbelice sau ,,fabricate în România”, toate mașinile prezente au adus o parte din eleganța vremurilor apuse în prezentul nostru. Uneori, noi percepem doar detaliile de ordin exterior, palpabil, însă eleganța descrisă de aceste automobile transfigurează o poveste, niște trăiri, o pasiune și, de fapt, un cumul de emoții realmente copleșitoare.

P90313165_highRes_concursul-de-elegant

P90313183_highRes_concursul-de-elegant

Emoții am avut și noi cu gândul că ziua următoare aveam să spulberăm basmul cu aer regal și să ne întoarcem la realitate. Însă cum toate basmele se termină cu bine, știm că atat timp cât vor exista oameni pasionați de istorie pe 4 roți, ne vom putea bucura de astfel de evenimente și unde altundeva să se întâlnească toți iubitorii de mașini de legendă, dacă nu la Concursul de Eleganță Sinaia? Ne vedem anul viitor, ca de fiecare dată, în ultima sâmbătă a lunii iunie, cu sau fără ploaie.

Și nu uitați, poveștile prind viață din pasiune!

P90313154_highRes_concursul-de-elegant

P90313155_highRes_concursul-de-elegant

P90313168_highRes_concursul-de-elegant

P90313172_highRes_concursul-de-elegant

P90313180_highRes_concursul-de-elegant

P90313197_highRes_concursul-de-elegant

P90313201_highRes_concursul-de-elegant

Fotografii: www.press.bmwgroup.com

incheiere

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply