Travel with me

Travel with me: Krakow, Poland

Cred că acesta este primul articol care se potrivește cu adevărat rubricii “Travel with me” și, sincer, abia aștept să retrăiesc toate momentele faine din ultima mea excursie aici, scriindu-vă despre ce a însemnat pentru mine să văd Cracovia și, de fapt, Polonia, pentru prima dată. So here we go!

Înainte să încep să vă vorbesc efectiv despre ceea ce am văzut, trebuie să subliniez faptul că sunt o persoană care adoră să călătorească. Îmi doresc să ajung să văd căt mai multe locuri, să descopăr oameni și tradiții, bucăți de istorie, ca în final, să pot să spun că m-am redescoperit pe mine însămi, prin experiența trăită.

Polonia este o țară pe care, dacă stau să mă gândesc bine, nu pot să spun că am trecut-o pe lista destinațiilor pe care îmi doresc să le văd as soon as possible, însă s-a dovedit a fi peste așteptări. Totul a pornit ca o scurtă excursie cu facultatea de doar 3 zile, însă, sincer, acum îmi dau seama că mi-ar fi plăcut să am mai mult timp pentru a descoperi într-adevăr chiar și acea mică parte din Polonia.

Fiind vorba de o ieșire organizată cu facultatea, ne-am deplasat cu autocarul pe parcursul celor 3 zile, astfel că joi seara, la ora 21:30, ne-am adunat cu toții pe platoul din Centrul Civic, nerăbdători să pornim în prima noastră excursie în calitate de studenți. Aveam în față un drum lung, parcurs toată noaptea, însă ce mai contează atunci când știi toate locurile unice care te așteaptă zilele următoare?

Și când spun locuri unice, mă refer în primul rând la întâia noastră oprire pe teritoriul Poloniei și anume memorialul de la Auschwitz, respectiv Birkenau (Auschwitz II). Din punctul meu de vedere, acesta este un loc unde fiecare dintre noi ar trebui să ajungă măcar o dată pentru a vedea ce s-a întâmplat în trecut astfel încât să înțelegem prezentul și să putem proteja viitorul. Este un loc pe care eu îl consider încărcat de semnificații. Unii spun că ieși de acolo trist, apăsat de tot ceea ce s-a întâmplat, speriat sau chiar marcat. Evident că nu este ușor să asculți povestea care ilustrează felul în care au sfârșit cel puțin 1 milion de oameni și cu atât mai mult cu cât întâmplările au avut loc cu nu foarte mult timp în urmă și aici mă refer începând cu anul 1940, când, după asedierea Poloniei, armata germană a preluat conducerea asupra cazărmilor orașului Oświęcim, transformându-l în cel mai mare complex de lagăre al perioadei naziste și primind numele în varianta germană pe care îl cunoaștem cu toții azi – Auschwitz.

20180420_082355

Lagărele principale au fost în număr de 3: Auschwitz I, cel inițial, care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul și a fost sediul execuțiilor a aproximativ 70 de mii de oameni, Auschwitz II sau Birkenau, lagăr de exterminare pentru peste 1 milion de oameni și Auschwitz III sau Monowitz, lagăr de muncă.

După ce am terminat vizita la Auschwitz I, unde ne-au fost prezentate locurile unde erau ținuți prizonierii de la primire și tot parcursul lor până în momentul execuției, am luat autocarul pentru a ajunge la Birkenau, unde dupa un drum de 3km, aveam în față cel mai mare lagăr de exterminare nazist din cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Poarta aceea masivă din cărămidă roșie și șinele de tren care se păstrează și în prezent sunt o imagine care ți se întipărește instant în minte. Acela a fost ultimul drum pentru atâtea suflete…

20180420_103602

Întrucât parcurseserăm un drum lung din România până acolo toată noaptea, iar vizita la memorial a fost a fost și ea una solicitantă, am pornit către Cracovia, aflată la aproximativ 60km distanță, orașul care urma să ne fie gazdă pentru următoarele zile.

După un scurt episod de odihnă la hotel, seara am ajuns în centrul vechi al orașului, iar primul contact l-am avut cu o priveliște fabuloasă: în fața noastră era Vistula, fluviul care trece prin Cracovia, iar în stânga se înălța Castelul Wawel, despre care vă voi povesti puțin mai încolo.

IMG_20180420_213908_016

Pentru mine, centrul vechi a fost un fel de dragoste la prima vedere. Străduțele pietruite de unde simțeai cum te învăluie căldura dată de soarele care a scăldat toată ziua locul, clădirile impunătoare și spectaculoase prin stilul arhitectural care le făcea cu adevărat unice și atmosfera care te vrăjea instantaneu, oameni care priveau cu drag și admirație tot ce aveau în jur, artiști stradali care puneau frumusețea împrejurimilor pe acorduri de chitară sau saxofon, cu alte cuvinte, o poveste de-a dreptul încântătoare. Aceea a fost prima noastră seară în Cracovia, iar eu abia așteptam să vină a doua zi pentru a descoperi și mai multe locuri minunate.

LRM_EXPORT_20180421_084544

LRM_EXPORT_20180420_210636

Sâmbătă, ziua a început la ora 7 dimineața, întrucât aveam de parcurs un intinerar destul de lung. Obiectivul nostru principal și, de fapt, motivul acestei excursii a fost Body Worlds Exhibition, una dintre cele mai de succes epoziții, care călătorește în întreaga lume. Dr. Angelina Whalley și dr. Gunther von Hagens sunt creatorii conceptului Body Worlds, a cărui misiune este să ofere oamenilor o vedere de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă în interiorul organismului nostru, văzând diferențele între un stil de viață sănătos și unul dezechilibrat.

LRM_EXPORT_20180425_231433

Expoziția conținea specimene umane reale, incluzând corpuri întregi plastifiate sau organe individuale, vase de sânge și diferite secțiuni, cu alte cuvinte, exponatele oferind vizitatorilor o călătorie fascinantă în interiorul organismului. După aproape 3 ore petrecute în fața unui real curs de anatomie, pot să spun că acesta este genul de expoziție pe care nu doar un student la medicină ar trebui să  îl vadă.

LRM_EXPORT_20180421_113726

LRM_EXPORT_20180425_231536

După ce  ne-am bucurat de exponate și de cunoștințele acumulate, ne-am reîntors în centru pentru a explora Castelul Wawel, construit începând cu secolul al XIII-lea și cunoscut ca reședința regală a Poloniei. Odată ce urci treptele care te duc pe dealul unde este situat castelul și treci de poarta cea mare, intri într-o curte care te duce inevitabil cu gândul la poveștile acelea cu prinți și prințese pe care mi le spunea mama când eram mici. Exact așa de simte. E o atmosferă regală pe care este imposibil să nu o sesizezi și, mai ales, să nu o savurezi măcar puțin. Să nu mai spun de priveliștea pe care o ai către Vistula și către oraș. Sincer, trebuie să ajungi să vezi cu ochii tăi ca să înțelegi frumusețea acestui oraș așa cum se cuvine. Ziua s-a încheiat cu o cină scurtă în centru, după care o bine meritată sesiune de shopping la cel mai mare mall din Cracovia, Galeria Krakowska, a cărui desfășurare a coridoarelor măsoară peste 8km și unde mă bucur că am găsit și Paese, brandul de produse de make-up de care v-am mai spus că îmi este foarte drag și care sunt originare chiar din Polonia.

LRM_EXPORT_20180425_225308

LRM_EXPORT_20180425_225638

LRM_EXPORT_20180425_224616

Ziua de duminică a început cu o cafea lungă pe terasa hotelului, căci era ultima dimineață petrecută acolo. După ce ne-am îmbarcat în autocar, am pornit spre Zakopane, una dintre cele mai cunoscute stațiuni de schi din Polonia, unde am zăbovit câteva ore pentru a ne bucura de aerul plăcut de munte, chiar neașteptat de cald și pentru a gusta din faimoasa ciocolată Wawel.

Acolo s-a încheiat excursia noastră. Au urmat încă vreo 8 ore de drum până acasă. Privind în urmă și retrăind fiecare popas pe care l-am avur, mă bucur că am reușit să ajung în această țară. A fost cu siguranță o experiență unică și sper să vă placă și vouă la fel de mult ca și mie, atunci când veți ajunge acolo.

LRM_EXPORT_20180425_224224

Dar, până atunci, vă doresc să călătoriți cât mai mult și să vă bucurați de minunățiile pe care le aveți în jur. Ne vedem data viitoare cu noi aventuri!

 incheiere

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply