A trecut ceva timp de când am scris ultimul articol dedicat seriei Join the adventure of a healthy lifestyle, însă, după cum am mai spus-o, tot ceea ce vă împărtășesc are la bază propria mea experiență, iar acum a sosit momentul să vă arăt ce au însemnat ultimele luni pentru mine, din punctul de vedere al condiției fizice. Let’s start!
Întotdeauna am fost o persoană activă. Primul sport cu care am avut contact a fost înotul și a rămas în continuare unul dintre preferatele mele, chiar dacă acum nu mai am timpul necesar pe care as vrea să i-l dedic. Apoi a venit dansul, care pentru câțiva ani a fost tot ce aveam mai drag. Nici nu pot să descriu senzația pe care o ai atunci când pur și simplu umpli ringul cu toată energia pe care o ai la fiecare antrenament, la fiecare competiție. Dincolo de vibe-ul fabulos pe care ți-l oferă, dansul înseamnă și o condiție fizică exemplară, de aceea îndrăznesc să spun că este un sport în adevăratul sens al cuvântului. Acum 4 ani însă, după cum știți deja și voi, am suferit o accidentare din cauza căreia am fost nevoită să renunț la acest sport și timp de aproape un an de zile, singura mișcare pe care o făceam era kinetoterapia, în încercarea de a mă recupera cât mai repede cu putință.
Pentru mine însă, acea perioadă a fost una extrem de dificilă nu doar din pricina faptului că am renunțat la ceva ce iubisem atât de mult, ci și din cauza imposibilității de a practica orice formă de mișcare, ceea ce ajunsese să se reflecte în felul în care arătam. Cred că cel mai mare coșmar al unui sportiv este să vadă cum își pierde tonusul cu care se obișnuise fără să poată interveni în vreun fel și da, asta mi s-a întâmplat și mie.
În vara anului 2015 m-am hotărât că, indiferent de stadiul în care se afla problema mea la genunchi, trebuia să încep să fac sport din nou. Așa m-am reapucat de sală, cu care mai cochetasem înainte, dar nu în mod constant. Partea cea mai bună a fost că, odată ce am reluat activitatea fizică, am început să mă simt mai bine și am ajuns la concluzia că sportul mă ajuta să mă vindec mai mult decât orice alt tratament pe care îl încercasem. Nu îmi alesesem neaparat un target, îmi doream doar să am din nou un corp tonifiat. Încetul cu încetul am redobândit o condiție fizică bună și am continuat pentru a mă menține.
Ulterior, am început să particip și la clase de pilates în paralel cu sala, iar pe parcursul clasei a XII-a le-am urmat doar pe acestea, din cauza programului mai încărcat. Din acea perioadă pot să spun că am învățat că fiecărui organism și implicit fiecărei persoane i se potrivește un alt tip de antrenament, iar răspunsul corpului la acestea este total diferit. Având în prealabil rezultatele obținute la sală, în timpul în care am practicat pilates mi-am dat seama că mușchii mei reacționează mai bine la antrenamentele cu greutăți și în general la cele din sala de fitness, decât la mișcările de pilates, care, oarecum, mă duceau cu gândul la fizicul pe care îl are o dansatoare datorită stilului de lucru, fapt care in cazul meu nu mai era o alternativă.
Anul trecut în luna august, odată ce am finalizat cu bacalaureatul și cu admiterea la facultate, m-am reîntors la sală, dar cu un mind set total diferit de cel pe care l-am avut până atunci. Am luat-o încet, pentru că aveam nevoie să mă reobișnuiesc cu tipul de efort, mai susținut decât cel de dinainte, însă după o scurtă perioadă de acomodare, pentru că voiam să îmi testez limitele, mi-am lansat o provocare: să văd cum mi se transformă corpul în condițiile unor antrenamente bine stabilite de antrenorul meu și a unei diete echilibrate. Nu mi-am propus să slăbesc, însă atunci când ai antrenamente complexe, accelerarea metabolismului este o reacție normală a organismului ceea ce duce, evident și la scădere în greutate.
La start aveam 3 antrenamente și 2 zile de cardio pe săptămână, ceea ce nu era deloc dificil și, pe lângă asta, îți oferea și rezultate chiar vizibile. Singura condiție era perseverența și, după aceea, bineînțeles, răbdarea. În prezent merg la sală de 5 sau 6 ori pe săptămână, iar antrenamentele sunt diferite și updatate de fiecare dată, pentru ca musculatura să continue să evolueze. Pe lângă mișcare, încerc să am o alimentație corectă. În afară de zahăr la care v-am povestit că am renunțat într-un articol precedent, mă străduiesc să am un aport crescut de proteine, atât de origine animală, cât și vegetală, dar consum și grăsimi sănătoase, fibre etc. astfel încât să îi asigur organismului o recuperare cât mai bună și o evoluție pe măsură.
La coperta acestui articol găsiți un colaj de fotografii. Este prima dată când le pun una lângă alta și nu pot să spun decât că sunt fericită, pentru că mi-am demonstrat mie însămi că atunci când ai ambiție, poți să realizezi orice îți propui. Eu mi-am dorit o schimbare în bine, iar fotografiile acestea sunt dovada că da, se poate.
Tot ce trebuie să faci este să îți dorești cu adevărat ce îți propui, să ai curajul de a munci și de a ieși din zona de confort, să ai răbdare, deoarece rezultatele vor apărea în timp, pe măsura efortului depus și, poate cel mai important, să ai alături oameni care să te susțină și să te facă să vrei mai mult și mai mult de la tine. Eu am avut și am în continuare norocul și plăcerea de a lucra cu Claudiu, antrenorul meu, căruia cu această ocazie nu pot decât să îi mulțumesc pentru faptul că mi-a dat încredere în mine și în forțele mele. Contează enorm.
Concluzia? Nu există o greutate ideală. Eu cred că nu ar trebui să ne definim printr-un număr. Transformarea aceasta înseamnă o călătorie spre a fi mai puternic, mai încrezător și, dincolo de toate, sănătos.
Acceptă și tu provocarea #JoinTheAdventureOfAHealthyLifestyle!
No Comments